Što kad se razboliš u stranom svijetu


Kad se razboliš u Kini postoji niz načina da ozdraviš. Samo treba znati koji je najbolji i naučinkovitiji. Mene tih prvih dana u Šangaju napada sve živo i neživo – imam upalu svega sto se upaliti može, jedino se još slijepo crijevo dobro drži, a i to je pitanje do kad će biti tako.  Kad uđem u neku od mnogobrojnih ljekarni uhvati me panika isti tren – apsolutno ništa mi nije poznato, svi su natpisi na kineskom. Ja sam vjerojatno jedini stranac koji je ušao ovdje. Nekoliko mjeseci kasnije Tamara mi otkriva kako sam ja bila baš u potpuno kineskom dijelu grada gdje stranci rijetko idu. Zbog toga i nema potrebe za engleskim ili nekim drugim jezikom. Ali da se raznovrsne tablete za nas strance mogu potražiti i uvijek kupiti u centru gdje se i nalaze mnogobrojne ljekarne koje nude medicinu cijelog svijeta, ne samo ovu iz Kine.

Pijem neke čudnovate čajeve koje mi spremaju u hostelu, uzimam Linex i nadam se najboljem. Linex mi dođe kao neki ćudotvorni napitak bez kojeg se u Kini ne odvajam, a kad mi zalihe padnu na niske grane počinje me hvatati neopisiva panika i strah … Život bez Linexa zna biti težak. I ne, ovo nije reklama za Linex iako se i sama pitam zašto nije.  

Tad sam naučila da se u Kini nigdje ne putuje bez vlastitoga WC papira, paketića Linexa i termosice s toplom vodom. Piti puno tople vode u Kini je lijek za apsolutno sve bolesti – glavobolje, proljeve, probavne smetnje svih vrsta, gripu, upalu očiju, prehladu, upalu uha, alergije… Kako znam? Jer sam sve navedeno imala u roku od pola godine barem tri puta i kineski je savjet uvijek zvučao isto: više tople vode! Iz tog razloga Kinezi svuda i uvijek nose svoje termosice s vodom. Sad i ja imam svoju termosicu, teško mi je zamisliti život bez nje… ali prvih dana boravka u Šsangaju gledam na to kao na svjetsko čudo. Posebice jer su vani temperature lude. Ništa iz moje male medicinske torbice ne pomaže s raznim upalama, pijem neku vodicu, neki tradicionalni lijek, daju mu svašta u hostelu, sutra će mi biti bolje…  Ako doživim sutra mislim u sebi dok ispijam napitak za koji se bojim i pitati što je točno.

China Placeholder
China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *