Samo da rata ne bude … Južna Koreja


Mediji već danima pišu o zveketu oružja na Korejskom poluotoku, a moguće i šire. Proputovala sam dobar dio Južne Koreje i imala priliku upoznati kulturu koja se uvelike razlikuje i od Japan i od Kine, a opet nosi i puno sličnosti − barem nama koji dolazimo s druge strane svijeta. Uistinu se lako zaljubiti u ovu modernu, razvijenu velesilu Azije koja nudi vrlo visoki standard i kvalitetu života svojim stanovnicima. No, moja ljubav prema Koreji nije se rodila kada sam prvi put došla u tu zemlju, nego traje već devet godina.

Naime, moje Samsungovo računalo ima devet godina i još radi kada svako drugo otkaže. Stoga sam s nestrpljenjem i otišla pogledati novosti u Samsungov muzej u Seulu. Ako će nam tako izgledati budućnost i u Hrvatskoj – nema razloga za brigu. Ako se pak samo Koreja razvije kao što su zamislili u Samsungu, Hrvatska će biti svjetlosnim godinama u zaostatku. Već sada zaostajemo s gospodarstvom i nizom drugih stvari.

Južna Koreja spada u vrh najboljih gospodarstava svijeta – Samsung, LG, Hyundai, Kia samo su neki od poznatih brendova iz te zemlje. U Zagrebu postoji vrhunski korejski restoran u kojem rade odličan kimchi – nadaleko poznato tradicionalno jelo ove velesile. Kimchi je jelo od fermentiranoga povrća sa začinima od kojih su najčešći čili i češnjak koji jelu i daju ljutkasti okus. Omiljeno je povrće kupus, ali meni se čini da se kimchi radi od apsolutno svakog povrća koje se u Južnoj Koreji može naći. Osim u Južnoj Koreji, kimchi je popularan i u Kini gdje se prvi put i spominje u zapisima Shi-Kyung, čija je starost procijenjena na između 2600 i 3000 godina.

Povijest Južne Koreje seže u 2. stoljeće nakon Krista i obilježena je rivalstvom s Japanom i Kinom. Danas država ima nešto više od 50 milijuna stanovnika, a čak 99 % njih su Korejci. Najveća manjina su Kinezi, no u moru velikih brojeva, broj Kineza u Južnoj Koreji zapravo je iznimno nizak. Sve je više stranaca koji su ovdje pronašli svoj privremeni dom, no koliko ih je točno, službeni podatci ne navode. Glavni grad Seul broji nešto više od 10 milijuna stanovnika, dok je drugi po veličini predivan grad Busan koji ima nešto iznad tri milijuna stanovnika.

 

U gradovima živi više od 80 % stanovništva, no zato svi oni svaki slobodan trenutak provode u prirodi i planinarenju. I sama volim planinarenje pa je Južna Koreja uistinu bila savršena destinacija za uživanje. Sve je ovdje nekako urednije, organiziranije i mirnije nego u Kini. A opet, u odnosu na Japan, činilo mi se da je Južna Koreja još daleko od zen mira koji Japan pruža. Amerika, Kina, Japan – puno je tenzija ovih dana na Korejskom poluotoku, najavljuje se rat, često se spominje nuklearno oružje, a to nikada, baš nikad nije dobar znak… Voljela bih da usijane političke glave pronađu mirno rješenje svih problema… Mi koji smo preživjeli rat znamo koliko je on besmislen i bolan… Peace.

 

South Korea Placeholder
South Korea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *