Od Hotela Ritz do prčvarnica


Šangaja nudi puno toga –  uz uvjet da ima novca. Europski božićni ručak u Hotelu Ritz-Carlton stajao je 600 kuna po osobi (hvala, James i Tamara). Na stolu se nudi apsolutno sve što postoji na svijetu, osoblje je preljubazno i sretno da imaju goste strance. Kad u Hrvatsku dođu stranci mi samo gledamo kako da ih opelješimo. Velika razlika kao ona između razvojne politike grada Bjelovara i Šangaja. Neusporedivo. Kinezi su sjajni u svim uslužnim djelatnostima, jedem na ovom bazičnom ručku kao da u životu hranu nisam vidjela. Sad sam u Kini pola godine, zaželila sam se apsolutno svega i sve mi prija. 

Za isti novac može se sasvim normalno doručkovati, ručati i večerati punih mjesec dana. U uličicama Šangaja mogu se pronaći mnogobrojni manji restorani koji nude tradicionalnu hranu za svega nekoliko kuna – yuana. I hrana je u malenim količinama, barem za moje pojmove. Meni se čini i da Kinezi jedu mnogo manje od prosječnog Hrvata. No, zato daleko više od nas jedu po restoranima. No, kada kažem restorani, više mislim na nešto što bi se u našem jeziku vjerojatno nazvalo prčvarnica. Teško je točno objasniti pojam, ali vjerujem da ga svi razumiju. 

Osim restorana, na ulicama se nalaze i stotine malih, pokretnih kuhinja. Ljudi jednostavno na kolicima dovezu improviziranu peć, roštilj i kuhaju, peku. I sve miriše i izgleda potpuno egzotično i primamljivo. Okus ovisi o tome što se jede, a odabrati nešto poznato prava je lutrija. Njihova hrana iznimno je začinjena, u raznim umacima i s preljevima pa je često nemoguće otkriti radi li se o gljivi, soji, komadu piletine ili nekom povrću. I sve je puno slađe nego u ostatku Kine. To je tipično za kuhinju Šangaja. Ali sve je uglavnom fino kada se naviknete na okuse. I ako vas ne muči činjenica da niste sigurni što jedete. No, prvih dana u Kini moja je probava u totalnom kaosu. Ja se tako uz glavobolje upoznajem i s cijelim nizom probavnih problema: povraćanje, proljev, trbobolja, glavobolja, upala očiju…  

China Placeholder
China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *