Tradicionalnim metodama do zdravlja


U Kini se mogu kupiti apsolutno svi lijekovi kao i kod nas, treba samo znati gdje, ali mene su mnogo više zanimale tradicionalne ljekarne koje su nudile čudnovate pripravke kao iz neke bajke. Naravno, u vrijeme kad nisam bolesna jer u suprotnom nisam imala previše povjerenja u medicinske pripravke u Kini. Okusi tih čajeva, kapi, pripravaka bili su simfonija čudnovatih okusa i zapravo sam uživala u isprobavanju. U tim ljekarnama sve izgleda pomalno nestvarno. Kineska tradicionalna medicina cijenjena je diljem svijeta, a u samoj Kini mnogi se i danas liječe tradicionalnim metoda, a i ja sama sam u narednih godinu dana probala mnogo toga. Nekad s više, nekad s manje uspjeha, ali uvijek s velikim oduševljenjem jer je pristup njihovih liječnika pacijentu uistinu predivan. Jednom mi je doktor u Hangzhou uz niz savjeta rekao da nije dovoljno samo ići doktoru i piti preparate te živjeti zdravo. Kako on kaže, treba vjerovati da se sami možemo izliječiti snagom uma i da je upravo tu tajna: možemo ozdraviti ako to uistinu želimo i ako u to uistinu vjerujemo te živimo u skladu s potrebama svojega tijela i uma. I naravno, treba piti više tople vode. Do kraja moga boravka u Kini mučila me ta topla voda. Po povratku u Hrvatsku počela sam podgrijavati vodu, ujutro na tašte popijem času tople vode, ponekad dodam i malo svježega limuna, malo meda, našpricam se zelenom tekućinom protiv glavobolje koja se svima sviđa. Nemam više glavobolje, a i odlično mirišem. 

Od davnina je poznato da se s cvijećem može puno toga reci, samo treba znati citatiti neizgovoreno. Medicina Kine i Indije mnogobrojnom cvijeću pripisuje razne osobine. Neovisno o tome vjerovali li u njih ili ne – dobro je biti okruzen cvijecem…  Kinezi i u uredima imaju cvijeće. A i popularna orhideja dolazi upravo iz Kine. 

Jezik cvijeća, nazivan još i floriografija, u viktorijansko doba smatran je idealnim sredstvom komunikacije za diskretno izražavanje osjećaja. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u nekim se zemljama poznavanje jezika cvijeća smatralo dijelom opće naobrazbe. Ovo je samo mala lista cvijeca i sto ono predstavlja…

BRŠLJAN – vjernost

LAVANDA – divljenje

ORHIDEJA – plodnost, prelijepa dama

RUŽA – ljubav

SUNCOKRET – sreća

LJUBIČICA – skromnost

AMBROZIJA – uzvraćena ljubav

KAKTUS – izdržljivost, toplina

NEVEN – radost

KARANFIL – zdravlje, energija, fascinacija

KAMILICA – strpljenje, privlači bogatstvo

KRIZANTEMA – sjajno prijateljstvo

TRATINČICA – nevinost

TRAVA – podložnost, korisnost

IRIS – vjera, nada, mudrost

JASMIN – ljubaznost

MAGNOLIJA – ljubav Prirode

PALMINI LISTOVI – pobjeda, uspjeh

BOROVINA – nada, žaljenje

JAGLAC – ne mogu živjeti bez tebe

China Placeholder
China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *